2016. június 26., vasárnap

Zabpelyhes dagasztás nélküli kenyér - teljes kiőrlésű



Ez a kenyér a zabpelyhes zsemle nyomán készül némi módosítással, gyorsan megvan, egy kelesztésnyi idő spórolható rajta a hagyományos kenyerekhez képest , a munka vele elenyésző, lehet közben máshol szorgoskodni.
Nedvesebb bélzetű, ahogy a többi DNK (dagasztás nélküli kenyér) is, tetszés szerint feldobható fűszerekkel, magokkal, kívül-belül is akár.




Hozzávalók:

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
30gr sima búzaliszt                                  
20gr búzasikér
100gr apró szemű zabpehely
1,5-2tk só
4ek olaj
400ml langyos víz
3ek habtejszín/tejföl/joghurt- ami akad                  20gr friss élesztő



~A száraz hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd hozzáteszem az olajat, tejterméket és a vízet melyben feloldottam az élesztőt, lefedem, 1 órát a pulton hagyom.
Ezalatt megemelkedik, kissé buborékossá válik, nem ijedjünk meg, nem áll össze, nyúlósabb galuska állagú marad.
~Amíg a tészta pihen, előmelegítem a sütőt 230 fokra.
~1 óra elteltével kanállal kicsit átkeverem, majd a papírral bélelt sütőtálba, formába terítem, a kanállal picit "megvágom", megszórom zabpehellyel.
~230fokos sütőbe tolom, 15 perc múlva a hőfokot visszaveszem 200 fokra.
  40-45 perc alatt sül készre, akkor jó ha az alja kopog. Mindenképp várjuk ki míg lehűl, csak utána szeleteljük, a hő még dolgozik majd belül.

Jó sütést!
Nikk